In 2007 besluit de KNVB dat er een Eredivisie voor vrouwen komt. sc Heerenveen is één van de zes clubs die in het eerste seizoen van de Eredivisie vrouwen, samen met ADO, FC Twente, FC Utrecht, Telstar, Willem II en VVV. In het seizoen 2010-2011 bereikt sc Heerenveen vrouwen haar voorlopige hoogtepunt als ze zes internationals levert, in de winterstop bovenaan staat en de bekerfinale speelt.

Aan het einde van hetzelfde seizoen maakt de voorzitter van sc Heerenveen, Robert Veenstra, per sms bekend dat sc Heerenveen met het vrouwenvoetbal helaas moet stoppen als er binnen twee weken geen 50.000 euro is. Dit betekent ook dat de hele Eredivisie voor vrouwen moet stoppen, omdat er dan geen zes clubs meer zijn; de minimale voorwaarde voor een geloofwaardige competitie vanuit de KNVB.

Drie dwaze vaders

Drie vaders van speelsters pakken de handschoen op: Wim de Boer, Wim Jurg en René Miedema. Zij zetten hun schouders eronder en weten samen met de speelsters zelf onder andere de sponsoren van VVV (Logistic Services) en FC Twente (Roetgerink Mode) bereid te vinden de Heerenveen vrouwen financieel te ondersteunen en zodoende de eredivisie te behouden. Ook Univé draagt direct bij aan het behoud van het vrouwenvoetbal op hoog niveau, net als vele (Friese) ondernemers, zoals Bert Jonker (Clafis), Frans Koning (De Koningshof en Paul Kruger), Toussaint Nota (Nota Straatmakers), Paul Olijve (De Haan Westerhoff), René Benneker (Naviva) en Aart van der Linde (Us Heit Distillery). Binnen twee weken ligt er een ton op tafel en kan het team verder.

Comité van Aanbeveling

Er wordt in 2011 een Comité van Aanbeveling opgericht, onder leiding van Wim Anker. Daarin nemen onder andere Jan van Zanden (directeur Priore), Krijn Kolhoff (ex-directeur CIOS), Lykele Buwalda (wethouder sport) en Saakje Mulder (directeur Sport Fryslân) plaats. Hieruit ontstaat in 2012 de Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen met Wim Anker als voorzitter.

Talenten

Het beleid wordt in eerste instantie gericht op de ontwikkeling van talenten, aangezien Heerenveen vrouwen daarin haar bekwaamheden had getoond via Sherida Spitse (jongste speelster Nederlands elftal op 31 augustus 2006), Jessica Jurg (jongste keepster eredivisie op 10 februari 2011) en Vivianne Miedema (jongste speelster eredivisie op 2 september 2011). Daartoe wordt het grootste trainstertalent aangetrokken: Jessica Torny, assistent coach bij het Nederlands elftal onder 17 en het militaire team. Ook wordt er verbinding gemaakt met de RijksUniversiteit Groningen, die de ontwikkelingen van de talenten volgt via een speciaal onderzoeksprogramma. Het doel is de top vier. Legendarisch is de wedstrijd tegen Lierse SK op 18 oktober 2013, waar sc Heerenveen met 6-5 wint. Een stand die menig Heerenvener aan een andere, ook onvergetelijke, wedstrijd zal doen denken…

Terug in het warme nest

Zo tonen de vrouwen aan bestaansrecht te hebben, en goed zelfstandig te kunnen functioneren, waardoor ze in 2014 verder kunnen gaan onder de vleugels van de organisatie sc Heerenveen. Een win-win situatie voor beide partijen.

Champions League

Het nieuwe beleid is gericht op het deelnemen aan de Champions League, in navolging van de Heerenveen Mannen in 2000. Een speciale stichting houdt zich in het vervolg daarnaast bezig met de ontwikkeling van talenten. Voetbal is internationaal veruit de grootste sport voor vrouwen. In Nederland heeft het meisjes- en vrouwenvoetbal zich de laatste jaren stormachtig ontwikkeld. Prachtig om daar in de toekomst vanuit Heerenveen een bijdrage aan te leveren.

De roots van het vrouwenvoetbal

Eigenlijk begon het verhaal van het vrouwenvoetbal in Nederland met de inspanningen van Vera Pauw. Zij zette het vrouwenvoetbal op de kaart. Makkelijk werd het haar echter niet gemaakt, want er was veel scepsis in de voetbalwereld. Ze wist het Nederlandse vrouwenteam klaar te stomen tot ze de halve finale van het EK behaalden. In het Noorden was Simone Hof actief betrokken, vanuit de KNVB regio Noord, afdeling Friesland.
Er is ook een mooi verhaal uit Engeland over een vrouwenteam dat in de vorige eeuw al furore maakte in Engeland. Lees hier meer.